Casuta din oaza mea de liniste si relaxare

    Totul a inceput 2003 cand, in vizita la un prieten care avea un teren in zona aceasta si chiar lacul pe malul caruia locuiesc si eu acum, am zarit pe malul opus o oaza de verdeata solitara, in campul aproape pustiu. Era un inceput de toamna frumoasa si calda. Imaginea acelui loc m-a bantuit mult timp si in 23 februarie 2004 eram proprietarul a 1400mp de teren agricol la iesire din satul Vieru, comuna Putineiu, jud Giurgiu, in parcela 543, tarlaua 96, pe malul paraului Ciuvica. Bonus - o casuta din paianta,vreo 20 de pomi fructiferi pe rod (pruni ,meri, corcodusi si un nuc), o zona plina de capsuni si mult stuf. Ati ghicit, era chiar oaza de verdeata pe care o ochisem .
starea initiala a terenului 

iesirea terenului spre lac 

Pe 1 Martie 2004 eram cu casmale la facut de straturi si atunci  a fost prima noastra recolta : ceapa, ridichii, morcovi,fasole,usturoi, apoi rosii, castraveti, ardei, mazare si chiar cartofi. Ne placea munca campului desi era epuizanta, insa aerul curat si linistea ne relaxau.

sotia mea  , mama si tata ocupati cu straturile
lalele

Prin mai am facut prima mea constructie acolo , un chiosc hexagonal acoperit cu un poliplan recuperat de la fostul Radio Contact.


chioscul in constructie
structura chioscului




Malina ,ajutorul meu de nadejde



Apoi, in toamna am turnat fundatia pentru viitoarea casuta. Amprenta avea dimensiunile 7m x 5m. Am plecat de la 2m x 3m si am ajuns la altceva ....  Se observa ca era pista de alergare pentru Ringo,  un ciobanesc de 2 luni pe atunci.

Ringo , avea loc de alergat

Malina, fiica mea, si Ringo, catelul ei.

Fundatia terminata cu mustatile de legatura pentru stalpi


    In primavara urmatoare planificam inceperea constructiei. Am cumparat 300 de blocheti pentru zidaria parterului si 10 mc de lemn sub diferite forme pentru mansarda. In aprilie ,dupa un anotimp ploios care m-a facut sa ajung cu blochetii la locul constructiei doar cu caruta de pe malul celalalt, am antamat niste "mesteri" pentru zidarie.

zidaria dinspre fata casei

participand la zidarie



Noroc de neseriozitatea lor si de faptul ca eu si tata eram nerabdatori sa o vedem ridicata caci a trebui sa facem noi si acest lucru . Asa ca ,am inceput prin a confectiona armatura din fier beton pentru stalpii  de beton si a centurii , apoi cu facutul si turnatul betonului si desigur zidirea a doi pereti de zidarie ramasi pana la finalizarea lucrarii . Tot atunci am jurat ca n-o sa mai apelez la mesteri pentru a face ceva la aceasta casuta .

pusesem cofraje pentru stalpi
tata lucrand la cofrag






priveliste de pe centura turnata

tata fixand structura metalica pentru centura de deasupra ferestrei


zidaria dupa decofrare


Apoi am inceput cu confectionarea barnelor facute din lemn stratificat (5 straturi) profil 120 x 120 si 100 x 100, lungime de 4m . Pentru barnele transversale, capriori a trebuit sa le imbinam pentru a obtine dimensiunile dorite 7,5 m si 6m . Tot lemnul il adusese tata din Comanesti gata pregatit si fasonat - grinzi , lambriuri , pazii, chiar si o mica fereasra .
    Am inceput cu fixarea grinzilor transversale imbinate cate doua si prinderea lor in centura , cu profile L si dibluri metalice. Am folosit o masina de gaurit rotopercutoare Budget cu acumulatori. Cu ea ne-am facut toata treaba inclusiv taierea cu o panza de flex adaptata a capetelor de fier beton .

barnele transversale, cuplate


structura terasei din fata casei


    Apoi  cu mare chin am reusit sa urcam "calul " ( coama cea mai inalta ca acoperisului pe care stau sprijiniti capriorii ). Stiu ca atunci mi-a fost cel mai tare frica caci tata era catarat si  legat doar de o funie de asigurare la 6m inaltime de pamant.
primii capriori montati



toti capriorii montati

  Apoi am continuat sa configuram peretii laterali si cel despartitor precum si scructura camerelor:

atelierul de lucru la mansarda la 45 grade temperatura


structura de lemn finalizata la etaj


Cam acesta era stadiul casutei la 04.06.2004 inainte de a pleca intr-un binemeritat concediu in Bulgaria. Si tata a plecat in acelasi timp acasa. Statuse 2 luni si muncise impreuna cu mine la acest vis.
    Cand m-am intors in septembrie am reusit sa montez acoperisul din tabla profilata ROVA ( multumiri lui Mihai Madescu pentru ajutor ) si apoi sa inchid peretii fata si spate atat pe interior cu lambriuri de lemn cat si pe afara cu lambriuri americane rezistente la UV. Am ales aceasta solutie pentru ca e usor de montat in stilul in care lucram eu, de unul singur fara ajutoare. Intre peretii interiori si exterior am pus la exterior folie PVC si  polistiren de 5 cm , iar pe interior vata de sticla. In iarna casuta arata asa cand am mers eu la patinat pe lacul inghetat din fata casei.

acoperisul din tabla ondulata

lambriul pe fatada mansardei



priveliste din lateral a casutei

pe lac cu patinele si cu REX
  A fost cel mai prolific an in care am realizat cat n-am sperat niciodata . In primavara  2005 am reusit sa pun tamplaria PVC si usa metalica de la intrare, apoi am realizat ca imi lipseste ceva astfel incat sa devina din toate punctele o locatie rustica: semineul. Asa ca am construit hornul comun pentru cele utilitati care imi lipseau: semineul si gratarul. Semineul l-am construit pe colt cu doua polite laterale pentru lemne iar gradarul exterior sub forma de arc de cerc.Am folosit vreo 400 de caramizi pentru amandoua constructiile si iata ce a iesit:

GRATARUL:
focul de proba al gratarului


SEMINEUL:


semineul de colt , partea lui centrala

In  2007  nu am reusit sa fac prea multe  la casuta, m-am ocupat de alt proiect care nu mi-a mai permis sa vin la casuta decat mai mult  pentru relaxare. Asa arata casuta  in primavara :



Insa am terminat interiorul la camera de la etaj, lambriuri montate, baituite si lacuite de doua ori, montat parchet cu model "pian". 
camera de sus intr-o forma finala

aceeasi camera , vedere spre iesire


Abia in 2008 am reusit sa revin si in primavara sa ma apuc tot impreuna cu tata sa montez scara pentru mansarda pe care o adusesem de anul trecut. Un pachet de 1 mc de lemn, pregatit cu minutiozitate de el ( asa cum ii e felul ) pana la nivel de surub. Am turnat o platforma de ciment pe care se sprijina scara in partea inferioara:

tata , facand cofragul pentru piciorul scarii

Apoi a urmat montarea scarii - intai lataralele, apoi treptele si mana curenta :


scara montata

scara , privire de jos

modul de prindere a scarii pe granda de la mansarda

Apoi am completat si balustrada de la mansarda cu popi verticali suplimentari si traverse orizontale. Si iata ce a iesit:

balustrada montata

tata incercand rezistenta balustradei


Pana spre finalul anului am reusit sa termin si fatada de lambrisat, am montat definitiv podeaua de la veranda de la mansarda si cea de la prispa de jos. Iata alte cateva poze din vara -toamna  2009:

casuta cu lambriul montat si in zona parterului


priveliste a lacului de la mansarda

casuta dinspre lac



In acelasi an, am montat si eoliana orizontala ( proiectul detaliat intr-o alta pagina a acestui blog ). Iata cateva poze si cu ea:

eoliana orizontala

Parterul arata cam asa in 2008:

lambriul pus la parter pe peretele din spate

lambriul de pe peretele lateral


Chioscul cam asa :

felinar de la IKEA luminand chioscul pe seara



Un apus impresionabil:


si o seara linistita: 


   In anul 2009, am reparat un perete de lambriuri care se umflase de-a lungul iernii si am continuat lambrisarea intregului parter.

fluiere de vant cumparate din Bulgaria




Iata cum arata casuta in aceasta primavara:


casuta de pe malul celalalt al lacului





In aceasta primavara am facut mai multe experimente: primul cu o instalatie manuala de forat cu care am reusit sa fac o gaura de 5m pentru un viitor put de apa. Din pacate n-am mai putut continua sapatul caci mi s-a furat unealta si  am abandonat proiectul. Despre el insa intr-o pagina separata a acestui blog .

capul de foraj folosit pentru put

In primavara am incercat cultivarea unui soi de salcie energetica al carui lemn are o putere calorica superioara iar ritmul de crestere este de cca 30cm/an . Din pacate din cauza faptului ca nu le-am udat in timpul verii si a mutatiilor efectuate in zona in care au fost plantate, n-am mai salvat decat o bucata din 100 .
   Un al treilea proiect, prezentat si el intr-o pagina separata a acestui blog,  realizat inca din timpul iernii,  este o eoliana verticala  de 2m (latime ) x 2m ( inaltime ) facuta pentru a scoate apa din putul facut in primavara .

   Tot in acest an am "populat " camera de sus cu minimul de utilitati: un pat, o masa, lustra , lampa de colt, 2 rafturi cu politze pentru diverse, cuier, scaune, tablouri.  Arata cam asa:


Deasemeni am terminat de acoperit, cu ajutorul Malinei de aceasta data, hornul semineului si peretii laterali ai acestuia:


si sa plachez cu granit rosu politele semineului:



Marea majoritate a timpului insa am realizat instalatia electrica trasa prin copex metalic si trei circuite principale: circuitul de prize care poate fi comutat pe 12v sau 220 v, circuitul de iluminat si circuitul de alimentare la 12 v . Am experimentat deasemeni diferite scheme de invertoare si astfel am doua deja construite unul cu cate 3 tranzistoare 2N3055 pe ramura ( deci in total 6 ) si unul cu cate trei MOSFET- uri IRFZ 48N. Cu ajutorul lor am reusit sa alimentez toate sculele electrice de care am avut nevoie in lucrarile mele. Mi-a fost de un real folos si trusa mea de scule portabile ( cu acumulatori ) alcatuita din: masina de insurubat , fierastrau pendular , fierastrau circular,  masina de slefuit.
  Am tras  deasemeni circuite separate pentru iluminat si prize spre viitorul grup social, chiosc . Apoi am inceput sa plachez cu rigips jumate de tavan si sa montez spoturile special cumparate in care sa intre cate un bec economic de 36 W. Unul din invertoare imi ducea lejer consumul a 6 becuri economice de 36 W  si doua pentru iluminatul de sus ( 1 x 36 W ( lustra) + 2 x 19 W ( veioza turn ) )




In primavara anului  2010 casuta arata asa inca in haine de iarna:

iar in primavara asa:



In primavara rigipsul de la tavan trasese umiditate si a inceput sa se onduleze asa ca mi-am dat seama ca rigipsul nu va fi o solutie viabila atat timp cat nu va fi incalzit permanent. Mi-a venit ideea folosirii lambriului de MDF care este mai rezistente la umezeala asa ca am inceput montarea  acestuia in locul rigipsului pe care l-am dat jos.




De Paste am adus de la Comanesti , facute desigur de tata , portitele pentru semineu si le-am montat , urmand sa le pun si geamuri termoizolante ...odata ....

Inca de anul trecut am improvizat inca o eoliana micutza dintr-un motor de floppy-disk de 5,25", o pala de ventilator cu picior si cateva bucati de lemn si un rest de parchet pe post de coada. In gol imi genera si 40 V la turatii mari, iar in sarcina am reusit sa alimentez un montaj de speriat rozatoarele si chiar un cap de lanterna cu 3 leduri  cu care facema seara lumina pe balcon.






  In vara am inceput sa montez faianta in zona viitoarei bucatarii, din bucati inguste ce imita caramida. Cam asa arata acea portiune:


Iata cateva poze cu hamacul meu si casuta in timpul verii 2010









Si o priveliste de pe drumul de intrare spre casuta din masina:



Tot in vara am achizitionat o pompa de rulota cu debitul de 6l/min alimentata la 12V cu care am inceput sa trag apa din lac si sa alimentez un rezervol de 1 mc cu ajutorul unui furtun subtire. Si pentru ca aceasta pompa trebuie sa aiba si perioade de pauza am construit impreuna cu malina un temporizator reglabil ( atat ciclul ON cat si cel OFF) . Pentru ea era primul montaj electronic pe care il facea si i s-a parut interesant.


In ultimele zile din noiembrie am montat tabloul electric dupa usa de la intrare si am tras un cablu exterior pana in spatele gratarului unde voi amplasa generatorul pentru solutii de back-up a energiei electrice.

2011
  Iata cateva poze din ianuarie cand am mers cu Malina sa patinam pe lac: 











Astazi, 30.03.2011 , dupa o iarna lunga si o primavara capricioasa, desi ploua marunt tomnatec am adus o echipa care mi-a facut un putz . Din cauza unei placi de granit doar 11m au reusit sa sape. Suficient pentru al doilea izvor care a ramas cu un debit destul de mare in conducta portocalie de 200 mm . Am apa la 6m sub pamant, deci cam 5m de apa , o apa rece si fara impuritati.
Mi-am cumparat o pompa la 12V si debitul de 16l/min care consuma cca 3A la presiunea de 1bar si cam 8 la 3,5 bari pe care o alimentez de la panoul voltaic home made de 75 W.

Am facut sistemul de alimentare cu apa cu teava neagra de 20mm si alimentez si un bazin de 1mc de apa pentru dus si stropit gradina si dusul in aer liber de sub el .


Am reusit sa mai fac curat prin camera de jos si livingul a inceput sa mai semene  a camera de locuit si nu a santier . Cam asa arata in august:



  

 Am reconditionat si retapisat un coltar de bucutarie care a devenit o piesa de mobilier inedit in coltul livingului alaturi de masa din eucalipt
 

Iata poze noi  din balcon si din imprejurimi .Aprope nici nu se cunoastea ca a fost cosit acum o luna




2012

Iata cum arata casuta dupa zapezile din ian  2012





    Ce am mai reusit sa fac anul acesta? Ne-am apucat iar de culturi: mazare, cartofi, ceapa, salata, fasole, dovlecei, bostani, ardei, rosii, morcovi, castraveti. An secetos si, desi le-am mai udat, mare lucru n-am apucat sa facem, dar au fost bune asa putine cum au fost. In rest am mai plantat niste pruni, un migdal si 4 ciresi amari luati de la Comanesti cu tata. In plus am reusit sa faca curat prin curte, sa plantez inca vreo 10 braduti adusi tot de la Comanesti si in toamna sa ar cu tractorul peste tot. La primavara o sa ma apuc cu motocultorul sa facem iarasi agricultura .

    Am reusit sa trag si apa in casa , sa-mi cumpar chiuveta si sa incropesc o masca de chiuveta pentru ea. Din pacate trebuie sa o refac caci e prea mica ca inaltime. Imi propun pentru 2013 sa cumpar doua panouri pe care sa le pun pe suport si sa maresc astfel curentul cu care sa incarc bateria si sa termin mobilierul de bucatarie si eventual gresia si parchetul in living .

Poze dupa prima ninsoare :



...si focul facut in semineu cu portitele inchise .


2013

Am completat mobilierul cu un set de gradina pentru stat pe veranda in zilele insorite si nu numai.

Un felinar luat din Tunisia era deliciul ligingului.


si o priveliste panoramata din balcon

Se observa panoul solar pe care l-am instalat pe un suport de parabolica si care cu ajutorul unui actuator si a unui tracker solar "cauta" singur soarele. Am reusit astfel sa optimizez incarcarea bateriei de 12v.


 Intr-o seara, ca hotii, faceam cartofi prajiti la lumina lanternei.


In lumina apusului

2014

In Ianuarie la un om de zapada si un vin fiert


Dupa o experienta esuata cu niste seminte de Powlonia care nu s-au prins, am achizitionat 4 lastari care s-au prins din prima. Sunt parintii viitoarei paduri de Powlonia.


Asa arata casuta in septembrie 2014


Priveliste de pe malul opus cu lacul secat

2015












Prima revedere din noul an

                                                Straturile facute si ceapa deja incoltise 



Pompa cu hidrofor pusa la munca pentru udat straturile


Livada incepe sa prinda contur, desi iarna iepurii isi cam asculteau dintii in coaja suculenta a copacilor plantati toamna. In fiecare an plantam cam 4 -5 noi copaci, preponderent meri, ciresi si caisi.


Spatele casei in 2015. Un cires care a iesit visin si doi caisi care au iesit zarzari.


Casuta privita de pe malul celalalt al lacului din curtea vecinului.

2016



O filmare din drona, de amator care s-a soldat cu inecarea aparatului de zbor in lac.

Prea multe n-am reusit sa fac anul acesta, doar mobila de bucatarie dupa proiect propriu si folosind niste pal melaminat pe care il aveam deja. Reciclam tot ce putem pentru ca ne lasa de natura si planeta.

2017











Prima inspectie, de iarna din ianurie 2017


Aveam energie suficienta asa ca puteam alimenta si un amplificator de 2 x 200W la boxe,
ca in studentie. Am resuscitat si pickup-ul din acele vremuri si vinilurile prafuite. Se aude Phoenix pentru prima data pe aici.


Cultura de rosii a inceput bine si s-a terminat prost. Nicio noutate in aceasta evolutie.


Stuful insa e prolific an de an. Lupta cu el e zadarnica, iar uneori bataliile pierdute sunt dezolante.


Bine ca mai exista plante care indulcesc astfel de deziluzii.

2018

2019

2020

2021

2022

2023

2024

 



17 comentarii:

  1. mi-a placut ce am citit ... stradanie , munca multa , dar si mult suflet pus intr-o realizare de care cred ca esti tare mandru ... mult succes incontinuare ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar fi fost mai multa liniste in zona daca nu troncaneai tu cu sculele de scularit acoperisuri si mansarde.

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos ! Felicitari pentru perseverenta si indemanare .
    Si eu ma pot lauda cu astfel de realizari, dar ceea ce am vazut la tine...jos palaria !

    RăspundețiȘtergere
  4. Povestea ta e ca si a mea in toate privintile.Ma intereseaza sa schimbam multe idei!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am primit adresa ta ,povestea mea e ca si eu am construit o casa cu sotia,cam in acelasi timp si tot intr/un loc izolat la 1km de riul Buzau,tot un loc unde pamintul era mai verde decit restul,dar pe platforma unui deal , sapind o fintina acolo am dat de numai 1/2 metri de apa,la o adincime de 2m, dar sunt patru izvoare in cruce care au un debit bun de apa.Ma interesa foarte mult pompa de apa ,de la ce magazin ai cumparat/o ,cea pe post de hidrofor,eu gasind ceva asemanator,dar as cumpara una care deja functioneaza in urma experimentului tau, cu bunavointa ta,pentru ca sa am alternativa la hidroforul actual.
    Multumesc, cu stima Ichim Constantin .

    RăspundețiȘtergere
  6. foarte frumos..., omul sfinteste locul

    RăspundețiȘtergere
  7. Acum in 2014 cum mai stai cu constructia si imprejurimile?
    Mai pune cateva poze te rugam frumos.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pai?? e 2015... :( pe cand crestea interesul ai intrerupt povestioara .Sper ca nu ai vandut casuta !

    Frumos..imi place,si te felicit cu ocazia asta pentru ambitie !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am mai avut timp de postari dar o sa ma conformez. Iarna postam , in rest muncim :)

      Ștergere
  9. Răspunsuri
    1. Multumesc, Kirule. Te invit in concediu,sa o simti ...mai aproape ....:)

      Ștergere
  10. Probleme cu terenul extravilan nu ai avut ?Nu s-a gasit nici un binevoitor sa se lege de faptul ca nu poti construi?As fi interesat sau poate este o portita de care nu am habar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am avut probleme caci sunt in legalitate. Am scos 1000 mp din extravilan cu acte in regula, altfel nu obtineam autorizatia de constructie.

      Ștergere
  11. Nu am avut probleme caci sunt in legalitate. Am scos 1000 mp din extravilan cu acte in regula altfel nu obtineam autorizatia de constructie.

    RăspundețiȘtergere
  12. Frumos domnule. Chiar te-ai straduit.... dar totul a meritat. Un om deosebit care stie sa pretuiasca tot ce este frumos..... am luat-o si eu dupa urmele tale dar.... mai usurel si in locuri cu ceva mai multe facilitati.... macar tensiune electrica ;)
    Am putut descoperi si eu ca tot ce inseamna natura si relaxare la aer chiar si prin munca merita pe deplin. Iar a putea avea o casa si o curte totul realizat cu multa stradanie te face sa pretuiesti inca o data viata ce merita traita. Stima!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru aprecieri.Da, am invatat sa pretuiesc mai mult natura si resursele ei dar si munca mea.Stiu ca acolo emprenta energetice e doar a mea si chiar pot sa spun ca am facut o casa in adevaratul sens la cuvantului, nu am platit ca sa mi se faca. Iar "mestereala" asta de zi cu zi imi aduce satisfactii enorme. Succes in continuare si tie!

      Ștergere