Panou fotovoltaic homemade

Am inceput construirea unui panou fotovoltaic profitand de vremea rea care ne-a tinut in casa aceasta primavara intarziata . E vorba de un panou de 36 de celule de 6" x 6 " , care sa genereze tensiunea de incarcare pentru un acumulator de 12v . Am cumparat de pe e-bay un kit de celule care contine 36 +4 ( bonus)  celule , taburi de conectare , taburi de magistrala , o dioda shotcky si un flush-pen pentru lipirea acestora . Iata cum arata coletul la primirea lui din USA :

Am confectionat o rama de 1m x 1m din cornier de aluminiu de 2cm x 2cm si am folosit geam de 5mm pentru fata spre soare , sperand ca e destul de groasa pentru a rezista la grindina . Am folosit silicon sanitar pentru fixarea geamului pe rama . Iata ce a iesit  :

Iata cum aratau celule intinse pe suprafata geamului :





Pentru a fixa si mai bine geamul am prins niste "talpi" in forma de " L " care prinde geamul suplimentar de rama de aluminiu,  pozitionate exact in " gaurile "  dintre doua celule  :


Pentru conectarea panoului am folosit o mufa audio canon pentru ca are siguranta mecanica suplimentara :



Am lipit taburile pe fiecare celula si conexiunele intre raduri dupa ce le-am verificat individual . Celulele sunt de generatie noua cu 3 taburi pe fiecare parte :


Iata si un filmulet facut la lipirea ultimei celule :



Asa arata panoul in asteptarea siliconului special rezistent la ultraviolete cu care urmeaza sa prind celulele si sa etanseizez spatele panoului impotriva umezelii :


Iata cum arata panoul dupa ce am aplicat siliconul pe spatele panoului :


Iata si panoul la prima proba facuta in soare cand am obtinut chiar si  21V tensiune in gol si un curent de scurt-circuit de max 6A . In sarcina am aprins un bec de 90 W de 12 V de proiector de masina .





Tot de pe e-bay am achizitionat un controler cu display . Am preferat acest tip desi nu e MMPT  pentru a monitoriza parametrii panoului , incarcarii , sarcinii , temperatura ,etc .



Intre timp am modificat o montura de 62 cm de antena parabolica  pentru a putea sustine panoul meu :


Deasemeni am cumparat un actuator de 18" pentru actionarea monturii comandat fiind de un tracker electronic ce urmeaza sa autocomande orientarea panoului cat mai perpendicular pe directia soarelui .




Iata sistemul functional montat in laterala casei :








Panoul da max 75 W si incarca cu ajutorul unui controler MMPT doua baterii cu gel 12v/7.2A in paralel cu care alimentez pompa de la hidrofor





Concluziile mele referitoare la realizarea acestui panou :
- acel flush- pen este un amestec de rasina cu alcool cica made in Mexic , desi cred ca se poate face si din sacaz diluat in alcool , este foarte important in realizarea unor lipituri mai ales pe fata celulelor . Am incercat si cu alta pasta decapanta sau sacaz si se intinde sau se murdareste inutil celula ;
- cand se fac lipiturile pe spate folositi o greutate care sa mentina dreapta ( la orizontala ) celula , altfel se deformeaza datorita caldurii si va chinuiti la lipirea ei de geam ;
- folositi o rama cat mai usoara , chiar profil UD de rigips , geamul o va rigidiza suficient ;